Gör business av bloggen

En privatblogg är i många fall något som bottnar i ett starkt intresse för något. Det kan vara matlagning, mode eller kanske musik, vilket bloggen får agera ventilation för. Det är helt enkelt ett sätt att dela med dig av det du gillar att göra eller bara ventilera tankar och reflektioner. Att tjäna pengar på inläggen är inte alltid det primära syftet, men med rätt medel och knep kan du snabbt göra business av din blogg.

Här berättar vi mer om hur du kan gå tillväga för att ge din blogg en mer professionell twist, samt vad det innebär att ha en blogg som genererar pengar.

Praktisk förberedelse

När du har skrivit ett tag och blivit varm i kläderna kan det vara på sin plats att se över möjligheterna att göra bloggen ”professionell”. Det vill säga att på ett eller annat sätt försöka hitta intäkter som genereras via dina inlägg. Först och främst gäller det att se till den befintliga läsarskara du har samt din potentiella målgrupp. Hur många läsare följer frekvent dina inlägg? Hur stor är den målgrupp du vill nå? Gör ett par snabba uppställningar för att se vilken position din blogg har utifrån ett affärsmässigt perspektiv. En stabil och återkommande läsarskara är viktigt för att kunna ”bygga ut” bloggen. Rent antalsmässigt kan du snabbt öka siffrorna, men dina första analyser ger dig ett bra hum om hur intressant ditt innehåll faktiskt är för andra.

Den som tjänar pengar på sitt bloggande måste så klart göra rätt för sig rent bokföringsmässigt. Du ska betala skatt som sig bör och bakom bloggandet måste någon form av regelriktig verksamhet finnas. Idag har du dock många möjligheter att lösa den biten snabbt och smidigt. Du kan till exempel ta hjälp av Frilansfinans.se som ser till att fakturera i ditt namn. På så sätt behöver du inte starta enskild firma eller aktiebolag på direkten utan kan smidigt fakturera utan eget företag.

Marknad och sälj

Är du helt ointresserad av försäljning eller marknadsföring får du nog ändå ge det en chans. Utan dessa bitar blir det svårt att generera intäkter. Det mesta handlar nämligen om att få andra företag och varumärken att marknadsföra sig på din blogg. Du kan dock ta hjälp av så kallade affiliate nätverk som kopplar samman dig och företag. Vill du dock tjäna större summor via mer exklusiva samarbeten gäller det att kunna presentera dig och din blogg.

Det kan också vara värt att se över hur du driver bloggen. Det vill säga på vilken typ av portal och plattform. En helt fristående blogg kan vara ett bra alternativ, men det är ofta en skjuts i ryggen att ha bloggen hos ett bloggnätverk. Faktum är att flera av de riktigt stora bloggarna skriver på så kallade bloggportaler.

Avslutningsvis är det viktigt att nämna de regler som finns för reklam i sociala medier och bloggar. Du bör ha koll på vad som gäller innan du gör dina första samarbeten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *