Reklam genom bloggar – så funkar det

Om du någon gång drivit en blogg, eller om du kanske gör det i nuläget, så har du säkerligen funderat på hur du skulle kunna tjäna lite pengar på den. Idag kan nämligen riktigt framgångsrika bloggare leva på sitt skrivande, men du skall vara beredd på att vägen dit är lång. Det finns ett stort antal bloggar på internet och att faktiskt sticka ut ifrån mängden är inte alltid så enkelt. Eftersom bloggbranschen idag är en erkänd och etablerad bransch har det också uppkommit en hel del regler och riktlinjer när det kommer till att tjäna pengar på bloggen. Om dessa inte följs kan konsekvenserna vara stora, oavsett om du driver en stor eller en liten blogg. Om du har sålt en reklamplats till ett företag kan även företaget drabbas av konsekvenserna om arbetet inte har utförts på rätt sätt. Samma regler gäller också för YouTube, Instagram samt övriga sociala medier.

Annonser och sponsrade inlägg

Det absolut lättaste sättet att tjäna stora pengar på en blogg är genom annonser samt sponsrade inlägg. I riktigt stora bloggar kan företagare köpa inlägg för en större summa pengar, i mindre bloggar brukar bloggaren skriva positivt om utvalda produkter som de tagit emot kostnadsfritt. Skribenterna testar de olika produkterna och kunderna får resultat genom bloggarna, något som i sin tur leder till köp hos det specifika företaget. Vad du som bloggare måste ha i åtanke är att inlägget, oavsett om det är ett blogginlägg eller ett fotografi på Instagram, måste markeras som reklam. Detta skall ske i början av texten, inte i slutet, och märkningen måste vara tydlig. Den som inte märker sina reklaminlägg bryter nämligen mot marknadsföringslagen, något som kan leda till stora böter för såväl bloggaren som för det företag som köpt reklamen. Eftersom konkurrensen på internet är stor, och åsikterna många, är risken stor att du ganska snabbt blir anmäld för brott mot marknadsföringslagen om dessa regler inte följs. Det är med andra ord av högsta vikt att du skriver dina inlägg på rätt sätt.

Väx på internet

För att det överhuvudtaget skall vara möjligt för dig att tjäna pengar på ditt bloggande måste du ha en stor blogg. Detta får du genom ihärdigt arbete, kvalitativt innehåll och en liten smula tur. Om du på något vis kan synas i andra större bloggar är du redan halvvägs där. Det är också viktigt att du är social, kommenterar andras inlägg med relevanta kommentarer samt deltar i diskussioner på olika forum. Tänk bara på att de kommentarer och de åsikter du framför måste vara vettiga och intressanta, annars kommer du tappa eventuella läsare innan du ens fått in dem på din sida. Det kan också vara en bra idé att låta ditt bloggnamn synas även utan för internet. Företaget Printer hjälper dig att synas offline och kan trycka ditt namn på allt i från visitkort till kläder och drycker. Genom att visa upp ditt bloggnamn för potentiella bloggläsare kommer din blogg sakta men säkert växa sig större. Ju fler läsare, ju högre inkomst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *